2106813396 Λεωφόρος Πεντέλης 1, Βριλήσσια sokiriakou@yahoo.gr
 
Αποκατάσταση κήλης μεσοσπονδυλίου διαστήματος & ισχιαλγίας

 

 

 

Αποκατάσταση χρόνιας αρθρίτιδας

 

 

 

Μεσοθεραπεία - Προλοθεραπεία - Prp για αποκατάσταση τενοντίτιδων & χονδροπάθειας

 

Μεσοθεραπεία - Προλοθεραπεία - Prp για αποκατάσταση τενοντίτιδων & χονδροπάθειας


 


1 .Ο επισημος ορισμος της IASP για τον πόνο είναι οτι αυτος αφορά ένα μη ευχάριστω αίσθημα ή συναισθηματική εμπειρία που συνδέεται με πραγματική ή επερχόμενη καταστροφή ιστών και ειδικά για τον μυοσκελετικο πονο είναι οτι αυτος μπορει να οφείλεται :

  • Σε φλεγμονωδεις νοσους μυων και αρθρωσεων
  • Σε μη φλεγμονωδεις νοσους μυων και αρθρωσεων
  • Σε παθησεις μαλακων μοριων συνδεσμων, τενοντων, θυλακων
     

2. Θελοντας να τονισουμε πόσο σημαντικός είναι αυτός επιδημιολογικά και οικονομικά για τον πλυθυσμό, φθάνει να αναφέρουμε τα πιο οικεία σε μας μυοσκελετικά συνδρομα που συνανταμε στην καθημερινή μας ιατρικη πράξη, την οσφυαλγία μετα απο αρση βάρους, το συνδρομο καρπιαίου σωλήνα, την ωμαλγία και γενικά ολα τα συνδρομα που οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Τελικα απο οικονομικής άποψης, η αντιμετώπιση του μυοσκελετικου πόνου έπεται μόνο αυτης της καρδιαγγειακής νοσου!
 

3. Η φυσικη ιστορία του χρόνιου πόνου όπως πλέον γνωρίζουμε είναι:
Φλεγμονή με τις κυτοκίνες να ευαισθητοποιουν περιφερικους αλγουποδοχείς- στην συνεχεια ίνωση με αύξηση του κολλαγόνου τόσο στο εσωτερικό όσο στο και μεταξύ των κυττάρων με αποτέλεσμα μείωση της ελαστικότητας κι εν συνεχεία -σαν φαύλος κύκλος – μικροτραύματα απο διάταση. Και τέλος στην χρονιότητα του καθοριστικο ρόλο παίζει η παραγωγη του πεπτιδιου Pκαι του NMDA στους τένοντες , εν συνεχεία στα γάγγλια και τέλος στα οπίσθια κερατα του νωτιαίου μυελου με το φαινόμενο της κεντρικής διάχυσης να λαμβάνει χώρα.

 

4. Κατα τον καθηγητή Curatolo , πρωτοπόρο ερευνητή στον τομέα του χρόνιου πόνου, με έντονη συγγραφική δραστηριότητα, θα πρέπει να φωτίσουμε τις επιδράσεις μεταξύ καταστροφής των ιστών

  • Κεντρικής ευαισθητοποίησης για τον καθορισμό εντοπισμένου (tender και trigger)
  • Αναφερόμενου (referral ) – μυοπεριτοναικού
  • Πλατιά εξαπλούμενου (widespread) πόνου
     

5. Στην παρουσιαση μου αυτη θα ηθελα να ξεκινήσω απο την μεσοθεραπεία που είναι μαζι θεραπεία οξεως και χρόνιου πόνου σαν μονοθεραπεία αλλα και μεθοδος για τις οποιες τεχνικες εφαρμογης φαρμακων και βιταμινων στους πασχοντες ιστους παρεντερικα. Αυτη λοιπον αποτελείται απο πολλες ς ενδοδερμικες ενεσεις στα σημεία πονου που αναφερει ο ασθενης και στην δερματικη προβολη των ιστων που εμπλεκονται με την παθολογικη διεργασια.. Σαν μεθοδος γεννηθηκε στη Γαλλια το β' μισο του περασμένου αιώνα και τεκμηριώθηκε απο τον Pistor το 1958 που πρότεινε και το προθεμα .
Η μεσοθεραπεία παρουσιαστηκε σαν μια νεα μεθοδος που δρα στο μεσοδερμα και τα παραγωγά του δηλ. στον συνδετικό ιστό, χονδρούς μύες, αίμα και λεμφικα στοιχεια, αυτα που μας ενδιαφερουν πιο πολυ. Το 87 αναγνωρίστηκε ως αναπόσπαστο μερος της ιατρικης απο την γαλλικη ακαδημια ενω διεθνως η εταιρία μεσοθεραπείας περιλαμβανει περισσοτερες απο 16 χωρες απο ευρωπη και Ν. Αμερικη.


6. Το μεσόδερμα βρίσκεται ανάμεσα στο εξώδερμα και το ενδόδερμα και αποτελεί ένα απο τα τρία βλαστικά δέρματα . Απο αυτό προέρχονται οσυνδετικός ιστός, οι χόνδροι, οι μυς, το αίμα και τα λεμφικά στοιχεία, οι νεφροί, οι γονάδες και το περιτόναιο.
 

8. Αυτό που πέτυχε η μεσοθεραπεία σαν τροπος αντιμετωπισης του χρονιου πονου ειναι οτι παντρεψε την νευροαισθητηρια εκδοχη του με την χημεια της θεραπείας του τοπικα. Διατεινοντας το χοριο, με τον ογκο της εγχυσης, προκαλειται αντανακλαστικα λυση του μυικου σπασμου μεσω της θεωριας της πυλης πονου και την απελευθερωση ενδογενων οπιοειδων με ένα μηχανικό τρόπο, με τον νυγμό της βελόνης. Σύμφωνα με την θεωρία της πύλης του πόνου, ένα χαμηλής έντασης ερέθισμα όπως ο νυγμός της βελόνης, ενεργοποιώντας τους Αβ υποδοχείς, κλείνει την πύλη εισόδου του πόνου προς ανώτερα κέντρα και παράλληλα εκλύονται ενδογενείς ενδορφίνες, που οδηγούν σε γρήγορη ανακούφισή του.


9. Εν προκειμενω, θα εχετε ενα θεραπευτικο αποτελεσμα μεσω της θεωριας των Mellzac και Wall, αλλα φανταστειτε ποσο καλυτερο αποτελεσμα θα εχετε αν δημιουργουσατε μια μικροαποθηκη φαρμακου στην περιοχη προβολης στο δερμα του παθολογικου ιστου. Το στοιχημα λοιπον είναι να φτασει στις δομες που νοσουν με την μικροκυκλοφορια της λεμφου, αποφευγοντας το ηπαρ και το εντερο, που σημαίνει οτι καθυστερείται ο μεταβολισμός του και χωρις να περασει στην συστηματικη κυκοφορία και να ερθει σε επαφη με αλλα φαρμακα.
 

11. Ετσι λοιπον ειδαμε οτι υψηλοτερες συγκεντρωσεις προκαινης φθανουν στον ιστο (μυες και αρθρώσεις) μετα απο ενδοδερμική παρα απο ενδομυική χορήγηση όπως έδειξε μια μελέτη του 1981.
 

12. Επίσης παρατηρήθηκε παραμονή της προκαίνης για περισσότερες ώρες και ανίχνευση αυτης ενδαρθρικά, σε ενδοδερμική εγχυση παρα σε ενδομυικη.
 

13. Το ίδιο συνέβη και με την κετοπροφαινη,που τα επιπεδά της ηταν περίσσότερο ανιχνευσιμα ενδαρθρικά μετά απο ενδοδερμική εγχυση σε σχέση με ενδομυική.
 

14. Αυτη η οδος χορηγησης μας δινει την δυνατοτητα γρήγορης και παρατεταμμενης δρασης φαρμακου,
- Στοχευμένα, στο σημειο που χρειαζεται και οχι σε ολο το σωμα
- Σε μικροτερες δοσεις
- Χωρις παρενεργειες καθώς πολυ μικρή ποσότητα περνά στην συστηματική κυκλοφορία.

 

15. Τα φαρμακα που χρησιμοποιουμε είναι ξυλοκαινη 2% με αναλγητικα, ΜΣΑΦ, και μυοχαλαρωτικα.
 

16. Με βελονες 27G 4 και 6 mm
 

15. Εκτελουμε πολλες ενδοδερμικες ενεσεις 0,1 -0,2 ml μιγματος στην επωδυνη περιοχη, με γωνια 30 ή 45 αναλογα με το ποσο κοντα στον παθολογικο ιστο ειμαστε και το παχος του δερματος.
 

16. Τα μειγματα μεσοθεραπειας μπορει να ειναι 2ml ορρος νορμαλ με 1 ml ξυλοκαινη 2% παντα και 1ml ketorolake που δεν κυκλοφορει στην Ελλαδα ή ακετυλοσαλυκιλικο οξυ ή muscoril
 

17. Συνηθως χρειαζεται μια συνεδρία ανα 5 ή 6 μέρες,
Και γινονται 4-5 συνεδρίες .
Σε χρόνιο πόνο μπορει κανείς να ξεκινήσει με μια εβδομαδιαίως για 4 εβδομάδες, μια ανα 15 ημερες για 4 συνεδρίες , και τελος 3 μηνιαίες εγχυσεις.

 

18. Και όπως είπαμε , καθώς η μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος που εγχύουμε φάρμακα και βιταμίνες, υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις σε νόσους εκτος απο τον μυοσκελετικό πόνο, όπως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, κυτταρίτιδα και κοσμετική ιατρική.
 

19. Απο τα συνδρομα μυοσκελετικου πονου που ερχονται για θεραπεία με αυτον τον τρόπο εχουμε την δυνατοτητα να επέμβουμε σε οξυ και χρονιο πόνο.
 

20. γιατι επενεργούμε και στα τρια χαρακτηριστικά του, δηλαδη στον πονο , στην φλεγμονη , μυικο σπασμο.

20. Ετσι με αυτους τους τροπους εγχυουμε στην χρονια αυχεναλγια
21. την ραχιαλγία
22. οσφυαλγια
23. περιαρθριτιδα ωμου
24. την επικονδυλίτιδα
23 . αρθριτιδα γονατος καθώς και τις συνδεσμικές παθήσεις του και την τενοντιτιδα του επιγονατιδικου και του χήνειου πόδα.

 

24. Αντενδειξεις ειναι η αλλεργία στα χρησιμοποιουμενα φαρμακα,
Ψυχικη ασθενεια,
Καρδιακα νοσηματα λογω της ξυλοκαινης,
Εγκυμοσυνη
Ενω δεν εγχυουμε πανω σε σπιλους και ογκους , λομωξεις δερματος και
αρθρωσεων , ελκη και συρριγγια.


25. Στις ανεπιθυμητες ενεργειες ισχυει οτι σε ολες τις εγχυσεις, και αφορούν άμεσα την πιθανη μικροαιμορραγία, τον καυστικό πόνο και το αλλεργικό σοκ , καθως και την λιποθυμία.
Αργότερα πρώιμα, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί αιμάτωμα , ή ερύθημα και κνησμός. Και όψιμα να εχουμε λοιμωξη μαλακων μορίων


26. Εννοειτε οτι δεν εγχυουμε πανω σε τενοντες και νευρα, αφηνουμε επαρκη χρονο αναμεσα στις εγχυσεις και δεν εγχυουμε με καποιο εξαρτημα ταυτοχρονα σε διαφορετικες περιοχες γιατι αυξανουμε την πιθανοτητα εμφανισης ανεπιθυμητων ενεργειων.

 

27. Ετσι έχουμε τοπική αποτελεσματικότητα με λιγα χρήματα, λιγες παρενεργειες , μικρες δοσεις φαρμάκου, και μεγαλη συγκεντρωση οπου χρειαζεται.
 

28. Οι κατα καιρους εργασίες που έχουν γίνει για την απόδειξη τις αποτελεσματικότητας της μεσοθεραπείας στις διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικου, φαινοντια στους πίνακες που ακολουθουν.
 

27. (Κολλαγόνο) Αν μπαινεις στην διαδικασία να εγχύσεις φάρμακα για τον πόνο τότε θα μπεις και στον πειρασμο να εγχυσεις και την πρωτη δομικη υλη των ιστων που νοσουν στον μυοσκελετικο πονο, δηλαδη το κολλαγονο.
 

28. Οταν λοιπον 97% των τενοντων και 85% των συνδεσμων καθως και σε μεγαλο ποσοστο ο χονδρος των αρθρωσεων αποτελουνται απο κολλαγονο τυπου Ι, ειναι λογικο ο χρονιος πονος και ολες οι διαδικασιες αποσταθεροποιησης των εκφυλισμενων ιστων να αφορουν και στην κακη ποιοτητα κολλαγόνου στους προαναφερθεντες ιστους.
 

31 ..... σαν ομο ή αλλο μοσχευμα και προαγει τις μηχανικες φυσικες ελαστικες ιδιοτητες του ιστου που τοποθετειται. Τελικα σε ολες τις κακωσεις ιστων που συνοδευονται απο οποιουδηποτε τυπου φλεγμονη, εκφυλιστικης η οχι αιτιολογίας, κολλαγονο θα δημιουργηθει απλα θα είναι ή πολυ ευθραστο δηλ. εμβρυικο ή θα οδηγηθούμε λογω της χρονιας φλεγμονης, σε ουλωδη ιστο και ινωση, οποτε και στις δυο περιπτωσεις μιλάμε για έλλειψη καταλληλης για τον ιστο δομής του.
 

28. Ετσι μετα την μεσοθεραπεία και συμπληρωνοντας την θεραπεία μας, θα μπορουσαμε να εγχυσουμε πάλι στο μεσοδερμα κολλαγόνο σε αρθρίτιδες, περιαρθρίτιδες των μεγαλων και των μικρων αρθρωσεων αλλα και σε ολες τις γνωστες τενοντιτιδες που βλεπουμε στην καθημερινη ιατρικη μας πράξη.

 

29. Απο προσωπική μου πείρα, η έγχυση κολλαγόνου στην τενοντίτιδα αχιλλείου είχε πολυ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

31. Προλοθεραπεία - Τέλος μια καινούρια αλλα όχι νέα, μεθοδος που αφορά κυρίως τένοντες και συνδέσμους, αυτην την φορά- κυρίως- και στοχεύει στην προαγωγή της ενδογενούς παραγωγης κολλαγονου, είναι η προλοθεραπεία ή proliferative therapy.. Το αρχικό μείγμα λοιπόν ήταν απο τον Hacket και αποτελούνταν απο θεικό ψευδάργυρο και φαινόλη που ήταν ιδιαίτερα ερεθιστικό και με επικίνδυνες παρενέργειες. Αυτο που ακολούθησε το 1987 ήταν το P2g φενόλη 2% , dextrose 25% , γλυκερόλη 30% και ορρό 43% που τελικά είναι και το πρόδρομο μείγμα της σκληροθεραπείας που γίνεται απο τους αγγειοχειρουργους για την θεραπεία του φλεβιτη.


31. Το μειγμα που ευρέως χρησιμοποιείται σημερα είναι dextrose 25% ή 15% για τους συνδέσμους και τους τένοντες με λίγη ξυλοκαίνη. Η δράση της προλοθεραπείας φαίνεται οτι συνδέεται με φυσιολογικούς μηχανισμούς που υποκινούνται με την εγχυση ενός υπεροσμωτικού μείγματος γλυκόζης που οδηγεί σε έξοδο του νερού απο τα κύτταρα και τελικά λύση τους. Αυτο οδηγει σε κινητοποίηση φυσικών μηχανισμων όπως ο HGF, BFGF, VEGF και όλους τους μηχανισμούς φλεγμονής με τελική παραγωγη ινων κολλαγόνου. Εγχυση απευθείας μέσα στους καθεκτικους συνδέσμους στο γόνατο, προκάλεσε την αύξηση ου πάχους και άρα της αντοχής τους, ενω μικροσκοπικά παρατηρήθηκε η επανατακτοποίηση των ινών του κολλαγόνου σε οσο το δυνατον πιο κοντινό τύπο με αυτόν των συνδέσμων.
 

32. Σε μια εργασία των Klein et al, παρατηρήθηκε αύξηση του πάχους των συνδέσμων της οσφυικής μοιρας της ΣΣ μετά απο έγχυση και μικροσκοπική μελετη τους. Επίσης η φαινόλη και λιγότερο η ξυλοκαινη , εκτος του προσωρινου block της νευρικής μεμβρανης που προκαλει, συνδεεται σταθερα με της γλυκοπρωτεινες, της γλυκοαμινογλυκανες, και τις πρωτεογλυκανες της μεσσοκκυτταριας ουσίας, επιτείνοντας το ερεθιστικο αποτέλεσμα της εγχυσης και την αναλγησία. Η γλυκερόλη αν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη, προκαλεί σκλήρυνση των παθολογικών νεοαγγείων που συνδέονται με την φλεγμονή, ενω η γλυκόζη προκαλεί και τοπική μικρονευρόλυση των παθολογικών υποδοχέων πόνου που συνδέονται με την χρονιότητά του όπως οι c.
 

33. Ενδείξεις προλοθεραπείας είναι
Χρόνια αστάθεία των συνδέσμων της οσφυικής με την εννοια της βαρυας σπονδυλαρθίτιδας
Ιερολαγονίτιδα
Αστάθεια περιφερικών αρθρώσεων με την εννοια τηςανεπάρκειας των συνδέσμων τους , όπως ο καρπός, η ακρωμιοκλειδική και η κνημοπερονιαια συνάρθρωση.
Ενω για τένοντες , έχει πολύ καλή εφαρμογή στον Αχίλλειο,τον κοινό εκτείνοντα του καρπού στην πλάγια επικονδυλίτιδα ,
Τον επιγονατιδικό, και αυτούς των υπερ και υπακάνθιων μυων.

 

34. Ετσι , μιλωντας για κακώσεις συνδέσμων ή τενόντων σε χρόνια βάση, όπου έχουμε ξεφύγει απο τον παράγοντα οξεία φλεγμονή, αναγκαστικά χρησιμοποιουμε μια μέθοδο τεχνητής φλεγμονής και ξαναυποκινούμε τους μηχανισμούς επούλωσης ή ισχυροποιούμε τις στηρικτικές δομές που έχουν ήδη γίνει. Τα πρωτόκολλα θεραπείας όπως χρησιμοποιούνται σήμερα είναι 25% dextrose, που φτιάχνεται με διάλυση με 5% και 2% ξυλοκαινη σε μιξη 1 προς 5 και 15% dextrose με 0,5 ml 2%. Η χρήση της ξυλοκαίνης φαίνεται ότι εχει αναισθητικά αποτελέσματα λόγω του έντονου ερεθισμού που προκαλείται , αλλα και ήπια αντιφλεγμονώδη , ινολυτική δράση για την εξισορρόπηση της φλεγμονής αλλα και την μακροπρόθεσμη δράση της γλυκόζης καθώς συνδέεται πιο σταθερά μαζί της απο οτι με τον κοινο ορρό στον οποίο δεν διαλύεται.
 

35. Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η σύγχρονη αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου διαθέτει την μεσοθεραπεία για το οξυ και το χρόνιο στάδιο, το κολλαγόνο σαν δεύτερη γραμμη επούλωσης των επιφανειακων και των εντω βάθει ιστών με την έννοια τηε ενίσχυσης των ελαστικών δομών τους και την προλοθεραπεία σε δομές που χρειάζονται ενίσχυση των συνδετικών τους στοιχείων προωθώντας σε αποκατάσταση της σταθερότητάς τους.